BlogulluiAndreiTeste de talasemie inainte de casatorie

Pentru ca de curand, vorbind cu Daniel, am aflat ce este talasemia, si ca e mai mult decat un nume cu conotatie negatica, ci e ceva real, ceva ce poate afecta pe oricine,

pentru ca eu sunt nascuta pe 8 mai, si pe 8 mai e ziua internationala a talasemiei,

m-am decis sa scriu un pic despre subiectul asta.

Talasemia este o boală a sângelui, care se transmite de la o generaţie la alta.

În cazul talasemiei, organismul produce prea puţină hemoglobină care, în mod normal, ajută celulele roşii să distribuie oxigenul în toate celulele organismului. Nivelul scăzut al hemoglobinei duce la anemie şi, implicit, la oboseală şi stare de slăbiciune. Anemia severă poate provoca decesul pacientului.

Talasemia are drept cauză un defect în una sau mai multe gene. Pentru a transmite talasemia copilului, ambii părinţi ai acestuia trebuie să fie purtători de genă patologică. Principalele tipuri de talasemie sunt beta talasemia şi alfa talasemia. În majoritatea cazurilor, talasemia uşoară nu are simptome. Formele mai severe de talasemie se manifestă, în general, prin culoare galbenă a pielii, ameţeală, stare generală proastă, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, bătăi rapide ale inimii, urină închisă la culoare. Rareori, apar dureri de cap şi abdominale, febră, ţiuit în urechi. Copiii cu o formă mai gravă de talasemie prezintă semne de anemie, încă din primele luni de viaţă. Primul semn de boală este paloarea pielii. Copiii care suferă de această boală cresc mai încet. Celelalte simptome constau în probleme de alimentaţie, diaree şi febră. În lipsa tratamentului, copilul poate deceda sau pot apărea probleme fizice, şi nu numai.

Dacă doi tineri cu talasemie minoră fac copii au un risc mare ca micuţul să sufere de talasemie majoră. La aceşti bolnavi, viaţa poate fi prelungită doar prin transfuzii de sânge regulate, însoţite de tratament zilnic pentru a împiedica depunerea fierului pe organele interne.

Quantcast

thalasemia

„Talasemiile sunt cele mai frecvente dintre bolile grave monogenice din lume. Statisticile recente indica faptul ca aproximativ 250 milioane de oameni (4.5% din populatia intregii lumi) sunt purtatorii unei gene globinice deficitare.

β-talasemia reprezinta o problema de sanatate majora, in special in regiunea mediteraneana, unde  frecventa purtatorilor este de 1-19%.

In Romania, comparativ cu tarile mediteraneene, β-talasemia nu este frecventa, dar in lipsa unui diagnostic eficient, in special a diagnosticului prenatal, in cativa ani va deveni o problema serioasa de sanatate”. – Dr. Daniel Coriu

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: